12 Haziran 2013 Çarşamba

Türkiye’de Televizyon Yayıncılığı

Türkiye’de Televizyon Yayıncılığı

Dünyada ilk televizyon yayını 27 Ocak 1926 yılında İngitere’de, bir elektrik devresi yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya görüntü aktarımı yoluyla gerçekleşmiştir.  1800’lerde başlayan teknik çalışmalar netice vermiş ve birçok keşfin ardından bu yayın yapılabilmiştir. Televizyonun Türkiye’deki gelişim çizgisi üzerine bir inceleme yapmadan önce, 27 Ocak 1926 öncesi ve sonrası televizyon tekniği üzerine dünyada gerçekleştirilen çalışmalara da ana hatlarıyla değinmek gerekir.

1817- Berzelius adındaki İsveçli bir bilim adamı ‘selenium’ adı verilen ışığın etkisi altında değişime uğrayan yeni bir madde keşfetti.
1873- May adındaki İngiliz bilim adamı, ‘selenium’ maddesinin ışık enerjisini elektrik dalgası yoluyla taşıyabileceğini keşfetti ve ışık dalgalarını elektrik akımına çevirmeyi başardı.
1884- Nipkov adındaki Alman bilim adamı kendi adını taşıyan ‘Nipkov Diski’ adında daha sonraki yıllarda mekanik tarama olarak adlandırılacak sistemin ilk örneği olan bir cihaz geliştirdi.
1906-  Weiller, döner bir disk üzerine yerleştirilmiş bir dizi aynanın kullanıldığı başka bir tarama sistemi geliştirdi ve adına patent aldı.
1906- Rosing adındaki Rus bilim adamı bu sistemi geliştirdi ve sinyal almada elektronlardan yararlanan, görüntülerin alınması ve yayınlanabilmesi için yeterli hızda analizin yapılabilmesine olanak tanıyan ‘katod tüp’nü yaptı.
1907- Rosing Elektronik tarama sistemini geliştirdi.
1908/1911- Swington adındaki bilim adamı, mekanik tarama sisteminin temiz ve net bir görüntü elde edebilecek hıza ulaşamadığını savunarak, elektronik sisteme dayalı bir tarama sisteminin geliştirilmesi üzerine teorik bir çalışma yaptı.
1911- Zworykin adaındaki Rus bilgini, Swington’un teorik çalışmasını hayata geçirdi.
1923- Zworykin, ikonoscope adında bir elektronik kamera yaptı ve elektronik tarama yöntemi ile ilk görüntü aktarımını gerçekleştirdi.
1926 yılında Baird adındaki İngiliz, bir noktadan bir başka noktaya net olmayan görüntülerin aktarımı yoluyla ilk televizyon yayınını gerçekleştirdi.
1930- İngiltere’de Lord Seldon başkanlığında bir komite, BBC’nin halka açık televizyon yayını yapması önerisinde bulundu.
1936-  İngiltere’de hem mekanik hem de elektronik sisteme dayalı değişmeli bir  televizyon yayıncılığı başladı.
1937- İngiliz Posta Bakanlığı mekanik sistemin yerine tamamen elektronik sisteme dayalı televizyon yayıncılığına kesin geçiş yapıldı.
1937- İngiltere Kralı VI. George’un taç giyme töreninin televizyonda yayınlanması ile televizyon yayınları sürekli bir şekilde İngiltere’de başlamış oldu.
1939- New York’da kurulan bir TV istasyonu ilk kez yapılan dünya fuarından görüntüler aktardı.
1939- Sovyetler Birliği, Almanya ve Fransa’da düzenli televizyon yayınları yapılmaya başlandı.
1941- ABD’de televizyon yayınlarında reklamlara da yer verilmeye başlandı7.

Dünyadaki televizyon yayıncılığından çok daha sonra bir tarihte yayına başlayan TRT, 1960 devrimi öncesi devlet kurumu olarak çalışan radyonun kötü ve yanlı kullanımı nedeniyle, 1961 Anayasası’nda adı geçen hükümler çerçevesinde 1.1.1964 tarihli 359 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon yasası temelinde özerk bir statü alarak kurulur.  Bu yasa ile öngörülen değişiklik, her türlü radyo ve televizyon yayınının tarafsızlık ilkesine bağlı kalınarak yürütüleceği konusuyla ilgilidir. Ayrıca,  bu zamana kadar değişik kurum ve bakanlıklarca dağınık bir şekilde yürütülen yayıncılık tek elde toplanacak ve yayıncılığı kendine meslek edinen kişilerce yapılacaktır.  Kısaca yönetimsel müdahalelerden uzak, profesyonel ve kamusal hizmete dayalı bir yayıncılık öngörülmektedir.  Ancak bu öngörü, istenilen düzeyde ve verimli bir gelişim göstermeyecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder