12 Haziran 2013 Çarşamba

Radyonun Olumsuz Etkileri

Radyonun Olumsuz Etkileri

Haber verme, eğitme, eğlendirme, ürün ve hizmet tanıtma (reklam), kamuoyu oluşturma ve daha birçok işlevi vardır. Ancak radyo bu olumlu ve önemli misyonların yanında bazı olumsuz etkilere de sahiptir. Kuşkusuz bu olumsuzluklar aracın kendisi değil onun kullanımından kaynaklanmaktadır. Radyo yayınından sorumlu radyo sahipleri, yayıncılar ve çalışanların radyo programlarının içeriklerini düzenlerken bilinçli ya da bilinçsiz olarak yaptıkları yanlışlıklar dinleyici dolayısıyla toplum üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olmaktadır.

·                    Dilin yanlış ve kötü kullanımı,
·                    Konuşmalarda Türkçenin doğru, güzel ve etkili kullanılmaması,
·                    Küfür ve argo içerikli ifadelere yer verilmesi,
·                    Müstehcen ifadeler veya imalar içeren konuşmalar yapılması,
·                    Herhangi bir konuda kişi, kurum ya da kuruluşlar hakkında hakaret ve aşağılama içeren ifadeler kullanılması,
·                    Topluma mal olmuş kişilerin özel hayatlarıyla ilgili haber ve yorumlarda bulunulması gibi etkenler dinleyicilerin sosyal, kültürel ve toplumsal değerlerinde bozulmalara yol açabilmektedir.

Radyolarda yapılan show programlarında DJ’lerin argoda geyik muhabbeti olarak adlandırılan sohbetleri, radyonun eğitici olma özelliğini yok etmektedir. Bu tarz programlar gençlerin içi boş tartışmalara çekilmesine, yaşamlarında güzel ve etkili Türkçe kullanmaktan uzaklaşmalarına, küfür ve argo lügatlerinin gelişmelerine sebep olabilmektedir. Bu sadece gençlerin değil Türkçenin bozulmasına, yabancı dillerin etkisine girmesine neden olmaktadır.

Radyo yayınlarında müstehcen ifadeler veya imalar içeren konuşmalar yapılması toplumun genel ahlakı ve ahlaki değerleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Radyo yayınlarında hakaret ve aşağılama içeren ifadeler kullanılması, topluma mal olmuş kişilerin özel hayatlarıyla ilgili haber ve yorumlarda bulunulması dinleyicilerin dolayısıyla toplumun genelinde birlik ve beraberlik duyguları üzerinde yıkıcı etkilere sebep olmaktadır.


Ayrıca radyo ve televizyon yayınlarının kişinin tutum ve davranışlarında olduğu gibi ruhsal durumu üzerinde de olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu etkiler, yayınlar arasında yer alan zor ve şiddet içerikli programların kişiyi, özellikle çocuk ve gençleri bu hareketleri  yapmaya yöneltmesi gibi psikolojik etkilerdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder