12 Haziran 2013 Çarşamba

Televizyonun Olumlu Özellikleri

Televizyonun Olumlu Özellikleri:

1.                  Sese görüntünün de eklenmesiyle ortaya çıkan yeni kitle iletişim aracı televizyon, özellikle uydu teknolojisinin yardımı ile sadece sesin ya da sadece görüntünün egemenlik alanının çok daha ötesinde bir egemenlik alanında söz sahibi olmuştur. Bu anlamda değişik kültür ve uygarlıklar hakkında haberdar olunması kolaylamıştır. Kültürel bir etkileşim ortamının yaratılmasına katkı sağlar. demokratik bir düzenin oluşturulmasında televizyonun etkisi çok önemlidir3.
2.                  Televizyon demokratik bir işleyişin oluşmasını sağlayarak, iktidarın çeşitli çıkar gruplarının egemenliğinde kalmasını engeller. Kamusal bir denetleme fonksiyonu güderek dengeli bir yönetim tarzsının gelişmesine hizmet eder4.
3.                  Televizyon yeni öğrenme olanakları sunar ve izleyicinin dünyadaki farklı deneyim ve yaşam olanaklarından haberdar olmasını sağlar. Bu bağlamda televizyonun eğitim ve öğretimdeki katkısı hem dolaysız hem de dolaylı yönden incelendiğinde çok önemlidir5.
4.                  Televizyon günlük hayatın sıkıntı ve zorlukları karşısında sakinleştirici ya da bir başka değişle yatıştırıcı bir işlev görür. Yeni eğlence olanakları sunarak günlük sıkıntıların ağırlığından insanı kurtarır.  
5.                  Sayılan bu nedenlerle, televizyonun izleyici üzerinde çok büyük bir etkisinin olduğu, bu yönüyle de toplum ve kültür üzerinde oldukça önemli bir etkileme ve değiştirme gücüne ulaştığı herkesçe paylaşılan bir gerçektir. Ancak hedef kitle üzerinde aracın etkileri olumlu olabileceği gibi, olumsuz yönde de gerçekleşebilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder