12 Haziran 2013 Çarşamba

Çevresel Bağlam

Çevresel Bağlam

İkna edici iletişim özellikleri bağlamında üzerinde durulması gereken bir nokta da iletişimin yapıldığı ortam (çevre) ve onun özellikleridir. Ortam, iletişim sağlandığı, iletişim öğelerini barındıran doğal, toplumsal ve kültürel koşulların tümüdür.
Toplumsal yapı içinde bulunan kişilerin, üye oldukları toplum içinde belirli bir takım rolleri, konumları, saygınlıkları (prestij) ve belirli işlevleri söz konusudur. Bir başka deyişle, insanlar toplum içinde kendi toplumsal yerlerini de belirleyen belirli sınırlar içinde yaşamaktadırlar. Bu koşullar ve sınırlar kuşkusuz insanların iletişimlerine de yansıyacaktır30.


Bunun yanında toplumun kültürel değer ve alışkanlıkları, örf ve adetlerle kültür düzeyi gibi bazı değişkenler iletişim sürecinde mesajın oluşturulması, iletilmesi, kodun çözülmesi ve kişisel kabul alanının belirlenmesinde oldukça önemli roller oynamaktadır. Birey çoğu kez bu sosyal normların, değerlerin ve beklentilerin farkında olmasa bile, gelen mesajlar bu norm ve beklenti çerçevesi içinde yorumlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder